Om Jewelridge

Jag som är kennelmatte för Jewelridge är Ingela Alkestam. Jag bor i Väddö trakten och har just nu 2 ridgeback hemma och två "snart" utflugna söner födda -92 och -94. Katterna Jussi och Tippen och vår älskade stamtik Ella har tyvärr fått somna in, 16, 14 och 11 år gamla så tog åldern ut sin rätt. Tråkigt nog förlorade vi plötsligt utan förvarning även vår älskade rr tik Anni 8 /1/2 år ca 2 månade efter vi förlorat Ella.

Vi har haft 6 kullar och just planeras aktivt inte en 7:e kull, men eventuellt så blir det en så småningom.

Att hitta hem till våra valpar där de blir älskade oavsett om de är vackra och blir framgångsrika i utställningsringen, på tävling, kan gå i avel eller inte, är jobbiga i slyngelåldern eller råkar ut för sjukdom, det är viktigaste för mig. Nu brukar de bli helt underbara enligt valpköparna 😉 men jag vill att ni har det i åtanke att jag som uppfödare inte kan garantera er något mer än att jag har gjort vad jag kunnat för att bra förutsättningar finns, sedan finns det ju de som tycker sig kunna ge sådana garantier om hur modernatur väljer att fungera för alla individer men det är inget jag gör. Skulle det finnas facit så skulle alla hundar överallt vara perfekta, i utseende, hälsa och temperament.

Att sätta hundens väl och ve i första hand, att vilja lära sig förstå sin hund och inte ge upp, det är vad jag förväntar mig av mina valpköpare.
Jag ställer upp med råd och stöd hela hundens liv, och uppskattar verkligen att få följa den livet ut.

Jag tycker en god mentalitet är viktigt på så här stora hundar, som oftast har vakt och jakt i sig, och att blivande ägare har insett dessa egenskaper och vill leva med en sådan hund. Det är inte bara en vacker hund, det är en hund som växer fortare än förståndet gör, innan den är mogen nog att kontrollera sina impulser och lärt sig vardagsvett så är den stark nog att dra omkull en oförberedd vuxen person. 

Jag har varit aktiv inom MH och intresserat mig mycket för BPH, under de senaste 10 åren och sett många hundar både inom vår ras och andra raser beskrivas. Att forskning visat att bara 20-25% av hundens mentalitet är medfött och resten beror på påverkan ifrån omgivningen, det tycker jag känns som att det kan stämma bra efter att ha tittat på så många hundar med ägare. Det är hur som haver mycket intressant att studera hundarna och det ger oss ett  bra underlag för vad jag eftersträvar i vår avel, och jag tycker nog att våra vovvar/valpar känns och upplevs som stabila, trevliga, och arbetsvilliga av oss och sina ägare.

Utseendet…. jo det är ju också viktigt, även om jag inte finner utställningar i mängd hela sommaren lång så speciellt roande, men än så länge har jag inte hört någon säga att jewelridgeavkommor är fula hundar, snarare tvärt om 😉 och någon utställning då och då, det är roligt och nyttigt för hunden.

Hanhundarna jag väljer att använda i aveln måste ha varit friska hela sitt liv, vara trevliga, tilltala mig med sitt yttre och såklart uppfylla kraven ifrån SKK. Tikarna som får gå i avel under mitt kennelnamn måste självklart även de uppfylla samma krav.

Jag har under åren gått på så många föreläsningar, kurser och alla andra hund-aktiviteter som vi kunnat hinna med. Det har resulterat i att jag vet att åsikterna är många inom hundvärlden. Och att många vägar leder till samma mål bara man har hundens välmående, en god kontakt och relation med sin hund som självklart. Att man vågar ge sin hund förtroendet att klara saker själv, är en viktig pusselbit. Tror man inte på sin hund, litar inte hunden på dig eller inte sig själv, under valp och unghundstiden måste du vara beredd på att du kommer få "skäll" av "duktiga" eller hundrädda personer som tycker du borde ha fått bättre pli på din hund eftersom de bedömmer den som vuxen p.g.a. storleken den uppnår redan i valpåldern. Vet du med dig att du tycker sånt är väldigt jobbigt bör du kanske inte skaffa en rhodesian ridgeback.

Nu kan det tyckas att jag målar upp rr som en jobbig och svår hund, egentligen tycker jag den är lätt, men jag vet att det finns de som tycker det blev mer att ta hand om än de trodde då de fastnat för denna ståtliga lugna vuxna hund och inte tänkte på hur "vägen" ifrån den urgulliga valpen till den vuxna hunden skulle vara, och att det då leder till att hunden måste omplaceras, det är det värsta jag vet, det slutar ibland väldigt olyckligt för hunden. Så bättre att "måla fan på väggen" och att de flesta sedan tycker det gick hur bra som helst än att inte prata om att de som valpar och unghundar kan vara hur jobbiga som helst, i alla fall periodvis ;-). En sak är i alla fall säker de nästlar sig in i hjärtat och man kan offra allt för dem, precis som de kan göra för sin älskade familj.

Ni är varmt välkomna att höra av er och att komma på besök om ni funderar på en rr-valp med leverans islutet av maj-13

/ Ingela 

Kontakt uppgifter : telefon hem 0176/50136, arb 0176/50158  e-mail: jewelridge@tele2.se